HACK AN EXOPLANET de echipa Astroclubului București

Cometa 12P/Pons-Brooks de Radu Gherase
iulie 26, 2023
Nebuloasa Bubble de Liviu Rabac
august 9, 2023

HACK AN EXOPLANET de echipa Astroclubului București

Data publicării 2 august 2023

Echipa Astroclubului Bucuresti a câstigat „Project Prize Winner” la evenimentul HACK AN EXOPLANET organizat de Agentia Spaţială Europeană ESA și a participat la webinarul organizat de ESA cu laureatul premiului Nobel Didier Queloz

https://hackanexoplanet.esa.int/project-gallery-2023/?frm_search=Project+Prize+Winner

Echipa Astroclubului București alcătuită din: Anastasia Perrotta, Maria Dobre, Melania Boicescu și Oliver Wagner, coordonată de Dr. Marcel Popescu și Ing. Cristian Suciu, a participat la evenimentul Hack an Exoplanet organizat de ESA. La eveniment au participat 58 de echipe din toată lumea , alcătuite din elevi cu vârste între 15 și 19 ani.

Activitatea a constat în analiza datelor obţinute de satelitul Cheops al ESA pentru exoplaneta TOI-560c (HD-73583c), efectuarea unor calcule și tragerea unor concluzii despre aceasta exoplanetă.

Echipa Astroclubului Bucuresti a efectuat și observaţii remote asupra stelei TOI-560C cu ajutorul unui telescop din Spania al Telescope Live Network.

Cu ajutorul software-ului Allesfitter (de pe website-ul ESA) s-a trasat curba de lumină a tranzitului exoplanetei peste steaua TOI-560C.

Pe baza adâncimii tranzitului, cunoscând raza stelei Rs, s-a calculat Raza exoplanetei Rp:

Adâncimea de tranzit (%) ≈ π.Rs​2 / π.Rp​2​ x 100

Rp = 2,371 x R Earth

Cunoscând perioda orbitală a exoplanetei de 18,8797 zile (determinată prin măsurarea intervalului de timp dintre două tranzite succesive) am calculat, cu ajutorul Legii a 3-a a lui Keppler distanţa de la stea la exoplanetă: 0,124 AU (AU – unităţi astronomice).

Pe baza informaţiei primite despre temperatura la suprafaţa acestei exoplanete: ~ 225 grade Celsius, am tras concluzia ca pe planetă nu poate exista apă în stare lichidă și nici viaţă similară cu cea de pe Pământ.

Am calculat densitatea exoplanetei = 3,99 g/cm3, pornind de la masa acesteia = 9,70 MEarth și volumul ei. Acesta corespunde cu masa unei planete asemănătoare cu planeta Marte.

Concluzii despre exoplaneta TOI-560c:

  • este o planetă de tip mini-Neptun
  • orbita ei este situată la 0,124 AU faţă de stea (foarte aproape), deci este o planeta fierbinte și afectată de radiaţii
  • densitatea este de 3,99 g/cm3

Calculele și concluziile sunt fost prezentate în posterul atașat.

Mulţumiri lui Sandor Kruk și Romanian Science Festival pentru invitaţia de a participa la acest proiect si pentru trainingul acordat cu ocazia evenimentului Hackathlon.

Text și fotografii: Echipa Hack an Exoplanet a Astroclubului București

hackanexoplanet_certifcate_ASTROCLUBUL (1)

light_curve-toi

Toi-560c-pdf-poster

d5d8b6df-d4f3-43a4-8a5c-9e1750891048

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *